Veelgestelde vragen


Is het condensprobleem bij alle Monu-Vision beglazing opgelost? Bij condensvorming kan de lucht doordat het kouder wordt minder vocht bevatten; het vocht slaat dan neer op het koude oppervlak waarmee die lucht in aanraking komt. In een monumentaal object is het koudste oppervlak vrijwel altijd het glas; vandaar dat de condens daarop zichtbaar wordt. Door ventilatie wordt de vochtige lucht afgevoerd waardoor de kans op[ condensatie afneemt. De kunst bij restaureren is om de balans tussen isoleren en ventileren te zoeken. Alleen isoleren zonder ventileren leidt tot (soms forse) problemen in de vochthuishouding in een object met alle (gezondheids)gevolgen vandien. Wij zien het graag als onze taak u hierbij te informeren over de keuzes die er mogelijk zijn. Onze langdurige ervaring met deze problematiek stelt ons in de gelegenheid een gedegen advies af te geven.
Krijgen we garantie op Monu-Vision beglazing ? Onze beglazingen zijn langdurig getest met onze beglazingssystemen. De juiste wijze van plaatsing is omschreven in onze plaatsingshandleiding; indien deze wordt gevolgd dan ontvangt u ons garantiecertificaat dat voor al onze producten 10 jaar garantie geeft. Deze garantie geldt ook bij klassieke plaatsing.
Ik zie strepen of bellen in het glas, valt dit onder de garantie? Onze beglazingen worden vrijwel allemaal op authentieke wijze geproduceerd. Dit betekent dat de ‘fouten’ die in oud glas konden voorkomen ook in ons glas nog steeds voorkomen. De aanwezigheid van strepen, luchtbelletjes en andere oneffenheden in het glas bewijzen de authenticiteit van het glas en vallen derhalve nooit onder garantie.
Is het glas met stopverf of andere afwerkingskitten te plaatsen? Stopverf is iets uit het verleden en hooguit geschikt voor niet isolerend enkel glas. Met de huidige moderne stop- en beglazingsmaterialen van Monu-Vision is een langere levensduur verzekerd en kunnen wij onze 10-jarige garantie geven.
Strakke afwerking, zelfs in de hoeken? Indien u niet tevreden bent over de scherpte/strakheid van de hoeken van de ‘stopverf’ dan kunnen deze na 24 – 36 uur uitgesneden worden en opnieuw gevuld. Beter is eerst bijv. de horizontale voegen te kitten en een dag later de verticale voegen(of net andersom); op deze wijze is de hoek altijd strak uit te voeren. Dan kun je altijd een strakke hoek maken.
Is het glas bij elke temperatuur te plaatsen? De plaatsing kan altijd plaatsvinden. Het verwerken van de beglazingsmaterialen adviseren wij bij temperaturen van 4 – 30 graden.
Is het gereedschap goed te reinigen? Indien het beglazingsmateriaal nog niet uitgehard is kan het met een doekje schoongemaakt worden. Bij iets verdere uitharding is wasbenzine een goed middel. Bij volledige uitharding kan het mechanisch met een andere spatel bijvoorbeeld.
Kan ik zeepsop uit eigen voorraad gebruiken bij het afmessen? In de meeste (af)wasmiddelen zitten verzachters die mogelijk een vette laag op de kitten geven. Deze middelen zorgen over het algemeen voor snelle onthechting bij het overschilderen.
Is het enkele isolerende glas net zo helder als “gewoon” isolatie glas? Van binnen naar buiten is het zicht nagenoeg net zo neutraal. Aan de buitenzijde kan de warmtewerende coating een lichte kleurreflectie geven. Niet voorgeschreven (vette) kitten kunnen dit effect nog wat versterken.
Hoe is Monu-Vision glas te reinigen? Het Monu-Vision glas met spouw is net zo te reinigen als elk ander glas. Het enkel of gelaagd isolerende Monu-Vision glas kan aan de buitenzijde eveneens gereinigd worden als elk ander glas. De binnenzijde met een spons met ruim water schoonmaken. Alle standaard niet schurende schoonmaakmiddelen zijn toegestaan.
Is de soms aanwezige grijze gloed op het glas te verwijderen? Afhankelijk van de plaats in de gevel en een bepaalde bezonning kan de uiterst dunne coating een soort waas veroorzaken wat inherent is aan het product. Zonder bezonning mag dit niet waarneembaar zijn en is dus niet te verwijderen.